U fokusu

muškarci opet privilegiraniji

Fleksibilno radno vrijeme – osjetljivo pitanje kada je riječ o rodu

Fleksibilno radno vrijeme – osjetljivo pitanje kada je riječ o rodu

Da sada upitate svog nadređenog ili svoju nadređenu da vam odobri fleksibilnije radno vrijeme, što mislite bi li bi vaš zahtjev bio uvažen?

Ako je vjerovati najnovijoj studiji, hoće li zahtjev za fleksibilnijim radnim vremenom biti odobren ovisi o  – rodu.

Naime, istraživanje Škole za menadžment na Yaleu, Sveučilišta u Austinu u Teksasu i Poslovne škole na Harvardu pokazalo je da veće šanse za fleksibilno radno vrijeme imaju muškarci na visoko plaćenim poslovima za unaprjeđenje karijere.

Međutim, žene na visoko plaćenim poslovima će teže dobiti odobrenje za fleksibilno radno vrijeme bilo da ga traže zbog obiteljskih ili poslovnih razloga.
 
Muškarci na nisko plaćenim poslovima prije će dobiti odobrenje za fleksibilno radno vrijeme kada trebaju preuzeti brigu o djeci od žena na nisko plaćenim poslovima.

Takvi podaci iznenadili su istraživačicu Victoriju Brescoll, koja je naglasila kako fleksibilnije radno vrijeme najčešće treba samohranim majkama na niže plaćenim poslovima. A nedavna studija Pew istraživačkog centra pokazala je kako više od 40 posto kućanstava s maloljetnom djecom financijski zbrinjavaju samohrane majke. Taj postotak 1960-ih je bio 11 posto.

Iako veću šansu za odobravanje fleksibilnog radnog vremena imaju muškarci, rijetko će koji od njih tražiti takav privilegij jer smatraju da će im to usporiti uspon u karijeri i pokazati kako ne shvaćaju ozbiljno svoj posao.

Dakle, kako je naglasila Brescoll, radi se o seksizmu i diskriminaciji. Žene su ponovno uskraćene za prava koja muškarci koriste bez problema.

Prevela i prilagodila Marija Sabolić