U fokusu

skvotanje napuštenih prostora

Grčki/e anarhisti/kinje pretvaraju napuštene ho(s)tele u smještaj za izbjeglice

Grčki/e anarhisti/kinje pretvaraju napuštene ho(s)tele u smještaj za izbjeglice

Facebook: Refugee Accommodation and Solidarity Spa

Grčki ljevičari/ke i anarhisti/kinje pronašli su bolju i mnogo humaniju alternativu izbjegličkim kampovima u obliku napuštenih ho(s)tela koje su od tada pretvorili u privremeni smještaj za izbjeglice iz Sirije, Iraka, Afganistana i raznih afričkih zemalja.

U Grčkoj se trenutno nalazi oko 60.000 izbjeglica s područja Afrike i Bliskog istoka, koji su u zemlju pristigli kao dio milijunskog izbjegličkog vala prema Europi. Turska je još u ožujku potpisala sporazum s Europskom Unijom, u zamjenu za više od 6 milijardi dolara u državnim poticajima, kojim je zatvoren izbjeglički promet prema Europi. Istovremeno, Makedonija je zatvorila svoju granicu s Grčkom onemogućivši tako izbjeglicama kretanje i ostavivši na taj način više od 60.000 ljudi ‘nasukanima’ u Grčkoj dok čekaju pravo na premještaj u različite zemlje zapadne Europe.

Grčka, koja se i dalje bori s vlastitom ekonomskom krizom, osigurala je pristiglim izbjeglicama privremeni smještaj u obliku kampova opremljenih šatorima i jedva najosnovnijim životnim potrepštinama. S obzirom na loše uvjete u kampovima (nedostatak tople vode, tuševa, WC-a te također škola i dječjih igrališta) i općenitu neučinkovitost trenutnog plana skrbi o izbjeglicama, aktivisti Solidarnosti iz Atene odlučili su pronaći bolje rješenje – napuštene zgrade.

“Trenutno se diljem Europe nalazi barem 11 milijuna napuštenih zgrada i kuća, od čega se 4.000 nalazi samo u Ateni. Te kuće mogle bi se prenamijeniti u smještaj za izbjeglice jer su u mnogo boljem stanju od kampova. Izbjeglice trebamo tretirati kao ljude, a ne kao životinje”, govori član Solidarnosti, Nasim Nomani, koji je u Grčku iz Afganistana stigao prije 16 godina – također kao izbjeglica.{slika}

Pokret Solidarnosti za sada je uspio okupirati devet takvih napuštenih zgrada u kojima se trenutno nalazi oko 1.500 izbjeglica. Jedna od tih zgrada je i hotel City Plaza koji je svoja vrata za javnost zatvorio još 2010. godine. No, 22. travnja 2016. skupina grčkih anarhista/kinja, ljevičara/ki i međunarodnih volontera/ki, koji sebe nazivaju Inicijativom solidarnosti s političkim i ekonomskim izbjeglicama, razbila je brave i okupirala zgradu. Skupina je potom osposobila komunalije, uredila sobe i vrata hotela otvorila za skoro 400 ratnih izbjeglica s područja Bliskog istoka, Afganistana i Afrike.

Hotel City Plaza sada funkcionira na način da svi njegovi stanovnici doprinose održavanju u skladu s vlastitim mogućnostima. Uz izbjeglice, među kojima se nalaze kuhari/ce, učitelji/ce, doktori/ce, inžinjeri/ke i mnogi/e drugi/e, radu zajednice doprinose i mnogi/e volonteri/ke.

“Ono što mi se posebno sviđa kod ovog mjesta je to što imam vlastitu sobu. Mogu zatvoriti vrata i biti sama sa svojom obitelji”, kaže 20-godišnja Shirine Othman, koja je, u gumenom čamcu, s mužem i djecom u Grčku stigla u ožujku.

Izbjeglicama je potrebna pomoć i ovakva su mjesta uvelike bolja solucija od pretrpanih, hladnih i vlažnih kampova. No, ne slažu se svi s tom idejom. Mjesta poput hotela Plaza City smatraju se ilegalnima te je protiv aktivista i aktivistkinja pokrenut i zakonski postupak kojim vlasnica hotela zahtjeva evakuaciju svih trenutnih stanovnika/ca zgrade. Na sreću, pokušaj nije urodio plodom te zgrada i dalje ostaje otvorena za one kojima je u sadašnjem trenutku i najpotrebnija.{slika}