U fokusu

#MeToo u Indiji

Indijski ministar odstupio nakon optužbi za seksualno uznemiravanje

Indijski ministar odstupio nakon optužbi za seksualno uznemiravanje

Ministar u indijskoj vladi podnio je ostavku u srijedu zbog optužbi za seksualno uznemiravanje od strane više od 10 žena tijekom svoje prethodne novinarske karijere, što je trenutno najpoznatiji primjer rastućeg #MeToo pokreta u zemlji. Žene su optužile M.J. Akbara, mlađeg ministra vanjskih poslova, za neprimjereno ponašanje prije nego što je ušao u politiku.

Akbar je odbacio optužbe i podnio kaznenu prijavu protiv jedne od žena zbog klevete. “Budući da sam odlučio tražiti pravdu na sudu kao privatna osoba, smatram primjerenim odstupiti od svojih dužnosti”, izjavio je Akbar.

#MeToo pokret, pokrenut u SAD-u prije više od godinu dana kao odgovor na optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje od strane moćnih muškaraca u zabavnoj industriji, započeo je i u Indiji krajem rujna nakon što je glumica Tanushree Dutta rekla da se glumac Nana Patekar ponašao neprimjereno na setu filma snimanog 2008. godine. Patekar je zanijekao bilo kakvo neprimjereno ponašanje.

Od tada je više od desetak muškaraca u medijima, zabavnim, političkim i umjetničkim krugovima optuženo za prekršaje, od seksualnog uznemiravanja do silovanja.

“Kao žene, osjećamo da smo u pravu zbog ostavke MJ Akbara. Veselim se danu kada ću dobiti pravdu i na sudu”, izjavila je novinarka Priya Ramani, koja je prva optužila Akbara. Protiv Ramani, Akbar je podnio kaznenu prijavu zbog klevete.

Dok Modijeva hinduistička nacionalistička vlada nije dala javnu izjavu, pritisak da Akbar odstupi sa svoje pozicije rastao je zajedno sa sve većim brojem optužbi o neprimjerenom ponašanju, izjavili su izvori u vladajućoj stranci Bharatiya Janata.