U fokusu

Rizici izbjegličkog putovanja

Izbjeglice u strahu od silovanja uzimaju kontraceptive prije putovanja

Izbjeglice u strahu od silovanja uzimaju kontraceptive prije putovanja

Žene izbjeglice koje bježe od ratova, političke nestabilnosti i siromaštva uzimaju kontraceptive pretpostavljajući da će biti silovane, ali su u tako teškoj situaciji da i dalje kreću na putovanje. 

Žene i djevojke u riziku od seksualnog nasilja koje su napustile svoje matične države dobivaju kontracepcijske injekcije kao mjeru opreza, rekla je istraživačica Hillary Margolis iz Human Rights Watch.“Za nekoga tko zna da je u takvom riziku od seksualnog nasilja, one su ipak odlučne da nastave na tom putu”, rekla je na Trust Women godišnjoj konferenciji za ženska prava i trgovine ljudima čiji je domaćin Thomson Reuters Fondacija.

Rekordnih 65,3 milijuna ljudi raseljeno je širom svijeta prošle godine, što je povećanje od 50 posto u pet godina, prema U.N. agenciji za izbjeglice. Podaci pokazuju da su zemlje u razvoju primile 86 posto izbjeglica, na čelu s Turskom koja je primila više od 2,7 milijuna Sirijaca/ki. 

Predstavnici/e UNICEF-a prošle su godine, izjavili/e da su djeca u izbjegličkim logorima u Francuskoj podvrgnuta seksualnom zlostavljanju, uključujući silovanja, nasilje i svakodnevni prisilni rad.

U izvješću UNICEF-a navedeni su i slučajevi mladih žena koje su podvrgnute seksualnim zahtjevima u zamjenu za obećan put u Veliku Britaniju, a aktivisti/kinje kažu da to nije ograničeno samo na Francusku. Amnesty International je rekao da je razgovarao sa ženama koje su rekle da su živjele u stalnom strahu od seksualnog nasilja na putu u Libiju kada su silovanja bila tako uobičajena da su uzeli kontracepcijske pilule prije putovanja kako bi izbjegle trudnoću.

Margolis je rekla da je upoznala brojne izbjeglice u Italiji, koji su uzele kontraceptive prije opasnog putovanja iz Libije “zbog visokog rizika od silovanja”.

Najmanje 4,690 izbjeglica umrlo je u Sredozemlju 2016. godine dok su pokušavali doći do Europe, u odnosu na 3,777 u 2015. Najviše su stradali dok su prelazili iz Sjeverne Afrike.

“Ideja da žena koja putuje s muškarcima je automatski sigurna je pogrešno”, rekla je Margolis. “Postoje žene koje su prisiljene na putovanja s muškarcima, kojima se trguje, koje su iskorištavane i koje mogu doživjeti zlostavljanje”.

Joanne Liu, predsjednica medicinskog dobrotvornog udruženja Liječnika bez granica, dodala je da je međunarodna zajednica razočarala izbjeglice i migrante/kinje.

Turska se složila u ožujku zaustaviti migrante/kinje i izbjeglice koji prelaze morem u Grčku u zamjenu za financijsku pomoć, ubrzane pregovore o članstvu u Europskoj uniji i druge ustupke. “U politici imamo to upravo sada, gdje odvraćamo ljude od bijega za svoje živote, mi otežavamo i pogoršavamo njihove ranjivosti”, rekla je na konferenciji.

A za žene, tu je još više teškoća, jer su žene postale poprište rata i zlouporabe. To nije nova pojava i nismo ni blizu rješenja.”

Prevela i prilagodila: Jovana Živković