U fokusu

ovo nije humanitarno pitanje

Peticija ‘Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život’

Peticija ‘Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život’

U četvrtak 15. lipnja SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije pokrenuli su građansku peticiju prema Vladi RH “Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život”, zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja ulici za boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici. Naime, kako je javnost putem medija prethodnih dana izvijestio v.d. ravnatelja Zoran Bahtijarević, Klaićeva bolnica nema dostatna financijska sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU (no ne i u RH, što je problem) koji im jedini povećava šanse za preživljavanje i to do 20 posto, za što je u prvom redu odgovoran HZZO. Peticiju je tijekom prvoga dana putem interneta potpisalo čak 8000 građana i građanki šaljući jasnu poruku vlastima da je nedopustivo je da djeca u Hrvatskoj članici EU nemaju pristup lijeku koji je registriran u EU, a za koji liječnici specijalisti procjenjuju da im može značajno pomoći u liječenju.

Kako bi se hitno riješio akutni problem ali i onaj sistemski, građani/ke od Vlade RH traže:

  1. da Vlada u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH. 
  2. da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.
  3. da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe.

Ovaj je akutni problem odraz kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u Klaićevoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe. Naglašavamo da ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani/ke trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima.

Peticiju građani/ke mogu potpisati na poveznici: https://www.peticija24.com/svako_bolesno_dijete_ima_pravo_na_sansu_za_zivot