U fokusu

Ne damo naša prava, vrijeme je da nas se vidi i čuje!

Tisuće žena u Poljskoj prosvjeduje protiv zabrane pobačaja

Tisuće žena u Poljskoj prosvjeduje protiv zabrane pobačaja

Odjevene u crno, mašući crnim zastavama, tisuće Poljakinja prosvjeduje diljem zemlje protiv potpune zabrane pobačaja u Poljskoj 

Žene sudjeluju u općem štrajku kako bi upozorile na opasnosti zabrane pobačaja. Takozvani crni štrajk podrazumijeva da žene u Poljskoj danas nisu otišle na posao, nisu otišle na fakultete, neće obavljati svakodnevne životne aktivnosti. Umjesto toga, odjevene u crno, održavaju demonstracije i druge javne akcije. 

Dok je participacija u štrajku u ruralnim mjestima manja, u gradovima se okuplja mnoštvo ljudi. Ispred sjedišta stranke ‘Pravo i pravda’ žene su formirale ljudski lanac pod nazivom “Zid gnjeva”. Također, nosile su brojne transparente te su skandirale “Žene će srušiti ovu vladu” , “Zakon krši naša prava” i sl. Čak je bilo i situacija u kojima se jedan restoran u Varšavi zatvorio kako bi zaposlenice mogle participirati na protestu. Također, u jednom muzeju u Krakovu se ni jedna žena nije pojavila na poslu. 

Velik broj Poljakinja je umoran od neprestanih napada na osnovna reproduktivna i ljudska prava. “Mnoge žene i djevojke u ovoj zemlji osjećaju da nemaju nikakvu moć, da nisu ravnopravne i da nemaju pravo na vlastito mišljenje. Ovo je prilika da nas se vidi, ali i da nas se čuje”, kazala je Magda Staroszczyk, koordinatorica štrajka. 

Poljska već sad ima jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi po pitanju abortusa. Zasad je on dopušten samo u slučaju ako postoji ozbiljna abnormalnost fetusa, ozbiljna opasnost po zdravlje i život majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta. Novi zakon želi kriminalizirati i te slučajeve, te kazniti žene i do pet godina zatvora u slučaju prekida trudnoće. Liječnici/e koje će izvoditi zahvat, također mogu biti kažnjeno gonjeni/e te im prijeti zatvorska kazna. 

Kritičari/ke zakona boje se da bi čak i žene kojima se dogodi spontani pobačaj mogle biti pod kriminalnom sumnjom ako se usvoji ovakav zakon.

Žene su na štrajku odlučile nositi crninu u znak žalovanja zbog gubitka reproduktivnih prava, ali i u znak upozorenja da bi donošenje ovakvog zakona mnogo rezultirati gubitkom života značajnog broja žena. 

Ovaj protest inspiriran je štrajkom žena na Islandu, prije više od 40 godina, tzv. Crnim ponedjeljkom. Naime, u listopadu 1975. godine više od 90 posto žena na Islandu je odbilo raditi, kuhati ili paziti na djecu na jedan dan. 

Kako bi se pokazala solidarnost sa ženama u Poljskoj, inicijativa Obrani pravo na izbor, danas u 18 sati, organizira prosvjed podrške pod nazivom Podrška Općem štrajku žena u Poljskoj