U fokusu

Počelo suđenje za homofobni zločin iz mržnje ispred kluba “Sirup”

Jučer je održana prva rasprava pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu za slučaj zločina iz mržnje koji se dogodio u noći s 31.10 na 1.11. Oštećeni su se obratili Centru za LGBT ravnopravnost koji je osigurao pravnu i drugu pomoć. Zbog zaštite osobnog i obiteljskog života oštećenih, odvjetnica oštećenika Ana Bandalo zatražila je izuzeće javnosti. “Slučaj Sirup” pravi je test za naše institucije u procesuiranju zločina iz mržnje protiv LGBT osoba.

Počelo suđenje za homofobni zločin iz mržnje ispred kluba “Sirup”

Jučer je održana prva rasprava pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu za slučaj zločina iz mržnje koji se dogodio u noći s 31.10 na 1.11. Oštećeni su se obratili Centru za LGBT ravnopravnost koji je osigurao pravnu i drugu pomoć. Zbog zaštite osobnog i obiteljskog života oštećenih, odvjetnica oštećenika Ana Bandalo zatražila je izuzeće javnosti.

Prema optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva okrivljenike se tereti za “kazneno djelo nasilničkog ponašanja u svezi sa zločinom iz mržnje s osnova spolne orijentacije”. Dvojica oštećenih pokrenut će i postupak radi naknade štete.

Iako je rasprava proglašena zatvorenom za javnost, Sud je dozvolio da raspravu prate predstavnici Centra za LGBT ravnopravnost, tj. članovi udruga Zagreb Pride i Queer Zagreb, čiji je predstavnik u svojstvu promoatrača nazočio ročištu.

 

Slučaj Sirup – test institucija u procesuiranju homofobije

“Slučaj Sirup” pravi je test za naše institucije u procesuiranju zločina iz mržnje protiv LGBT osoba, a podsjećamo da su u zadnjih deset godina mnogi ovakvi zločini nikada nisu vidjeli lice prave, kao što ni napadači nikada nisu bili procesuirani, a sve zbog nedostatka političke volje i nedovoljnog angažmana policije u suzbijanju homofobije i transfobije.

Centar za LGBT ravnopravnost svakako očekuje da počinitelji ovog kaznenog djela budu proglašeni krivima i da ih se kazni prema zakonu, što će biti i poruka javnosti i drugim homofobima i šovinistima da je takvo ponašanje apsolutno nedopustivo.