U fokusu

'zaradili' kaznene prijave

Tinejdžeri napali prošlogodišnjeg voditelja splitske Povorke ponosa

Tinejdžeri napali prošlogodišnjeg voditelja splitske Povorke ponosa

Splitska je policija otkrila napadače na dvojicu pripadnika LGBT zajednice, 19-godišnjaka i 17-godišnjaka, i protiv njih podnijela kaznenu prijavu za prijetnje počinjene iz mržnje.

Oni su u subotu u 14,15 sati na Skalicama napali 31-godišnjeg LGBT aktivista, koji je zadobio ozlijede glave i odmah zatražio hitnu medicinsku pomoć. Također se obratio i pravnom timu Kontre. 22-godišnjak koji je bio s njim nije ozlijeđen.

Lezbijska grupa Kontra i splitska LGBT udruga Rišpet objavile su sinoć da je jedan od napadnutih aktivist i jedan od voditelja prošlogodišnjeg Split Pridea Ante Beus.

Podsjetimo, udruge su pozvale policiju da taj napad označi kao ozbiljnu prijetnju počinjenu iz mržnje te da pokrene kazneni progon počinitelja.

U priopćenju naglasile su kako su u posljednje vrijeme učestali napadi na pripadnike i pripadnice LGBT zajednice, osobito u Splitu, ali i da LGBT osobe u većini slučajeva ne prijavljuju napade zbog straha i nepovjerenja u pravni sustav i policiju.

Upozoravaju da ovaj i neki slični događaji ukazuju ‘na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a čime će brojni nasilnici na ulicama hrvatske ostati nesankcionirani’.

“U konkretnom slučaju, sudionici i sudionice splitskog napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili, ali su bili uključeni u napad, ostat će kazneno nesankcionirani”, navode udruge Kontra i Rišpet.

Smatraju da je riječ o propustu zakonodavca kojim se posljedično ne štiti građane i građanke od nasilničkog ponašanja, što je, kažu, neprimjereno društvenoj opasnosti djela.

Napominju da je ‘pravo na život bez nasilja temeljno ljudsko pravo’.

“Svi/e građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu”, poručuju Kontra i Rišpet.