Uncategorized

dokumentarna izložba

‘Ženski antifašistički Zagreb’ u Splitu

‘Ženski antifašistički Zagreb’ u Splitu

Centar za ženske studije (Zagreb), Kulturno-umjetnička udruga ROMB (Split) i  udruga Domine (Split) pozivaju vas na otvorenje dokumentarne izložbe “Ženski antifašistički Zagreb” u petak 10. 11. 2017. u 19:00 sati u Galeriji Praktika (Dom mladih, Ulica slobode 28, Split).

Izložbi prethodi tribina “Ženske organizacije i antifašističko djelovanje u Splitu i Zagrebu (1918-1945) “ u 18:00 sati u Klubu KOCKA (Dom mladih, Ulica slobode 28, Split) koju će moderirati Diana Magdić uz gošće Mirjanu Kučer, Anu Lovreković i Barbaru Blasin. Razgovarat će se o povijesti ženskih organizacija u međuratnom periodu, o angažmanu tih organizacija na antifašističkoj predratnoj sceni te masovnom uključenju žena u oružani otpor u periodu Drugog svjetskog rata u Splitu i Zagrebu.

Autorice izložbe i istraživačice u projektu “Ženski antifašistički Zagreb” su Barbara Blasin i Ana Lovreković, a projekt se bavi međuratnim razdobljem i razdobljem II. svjetskog rata (1939 -1945) iz antifašističkog i feminističkog diskursa, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Iz borbe za politička i radna prava te jednaku dostupnost obrazovanja na svim razinama, u kontekstu ubrzanog rasta ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanja fašizma u Europi, proizašla je generacija žena koja je svojim masovnim učešćem u antifašističkom otporu i velikim žrtvama konačno omogućila punu pravnu jednakost žena nakon rata. Radi se o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koja je masovno sudjelovala u javnom i političkom životu, a to je  ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas.